Kerstverhaal in de Poolse kapel van Breda

Leestijd circa 2 minuten

Kerstverhaal in de Poolse kapel — Kerstmis 2022 vieren we met dit verhaal over de Poolse kapel in Breda, waar in het retabel boven het altaar iedere dag weer de geboorte van het Licht der Wereld wordt herdacht. Dat wil zeggen, als je het vanuit een bepaald standpunt bekijkt.

Collage bvhh.nu 2022 met foto’s van G. Lanting (2008)/Wikimedia Commons en Reliwiki (ansichtkaart Job van Nes).

Je kunt namelijk op verschillende manieren naar een historisch tafereel in een kunstwerk kijken: is het verhaal realistisch weergegeven, zit er een symbolische of allegorische boodschap achter, heeft de uitvoering ambachtelijke kwaliteiten, hoe zit het met de originaliteit, neemt de voorstelling je mee naar het verleden, of is ze tijdloos omdat het verhaal niet ophoudt te gebeuren? In dit artikel passeren al die facetten de revue, de een meer dan de ander, om te beginnen met de tijdloze herhaling. 

Ga je mee?

Website Poolse kapel VITRUVIUS_Jan2023_v2

Als symbool van de vrede, van de overwinning op de Duitse bezetter, kreeg de Poolse Madonna een plek in Breda. Het geeft te denken, want of je nu wil of niet, vanzelf gaan je gedachten naar Oekraïne … en vraag je je af of een equivalent symbool van deze tijd na afloop van de oorlog daar zal ontstaan. Een waarin de Russische beer verjaagd wordt?

Laten we bidden en hopen dat het dit jaar overal op de wereld een feest van vrede is. En mocht je nog iets willen doen voor anderen, surf dan eens naar de goede doelen: Artsen zonder Grenzen, Cordaid, Amnesty, Milieudefensie, Oxfam Novib, All out en noem maar op. 

;-) B&M

Vragen? Stuur een mailtje naar bernadette@vanhellenberghubar.org!


Naschrift — Woon je in Breda of ben je er tijdens een uitstapje, ga dan eens kijken bij de Poolse kapel. Voer Claudius Prinsenlaan in in Google maps en je komt er vanzelf.

Mocht je een beetje rondsurfen op onze site dan merk je vanzelf dat dit een bewerking is van een ouder webartikel dat we vijf jaar geleden schreven voor het platform If then is now. In die vijf jaar tijd zijn er gelukkig meer afbeeldingen beschikbaar én meer informatie. Vandaar deze nieuwe versie voor vakblad Vitruvius.

Verkorte link van dit item: VanHH.org/?p=19053