Het zoeklicht op …

Leestijd circa 6 minuten

Het zoeklicht op … betreft enkele titels uit Bibliodoc die à la minute gedownload kunnen worden!

Inhoud van dit scherm:

De Heilige Linie van J.A. Alberdingk Thijm

In 'Om te delen': Thijm portret en profile in gips, Cuypershuis Roermond. In 'Om te delen': Joseph Th.J. Cuypers In 'Om te delen': Augustinus J. Callier
Van links naar rechts: Joseph A. Alberdingk Thijm, Joseph Th.J. Cuypers en Augustinus J. Callier.1 

Anno 2014 merkte ik steeds vaker wat een gemis het eigenlijk was dat De Heilige Linie (1858) van J.A. Alberdingk Thijm nog niet gedigitaliseerd was, althans niet digitaal als PDF in OCR on line staat. Op dbn.org staat wel dat deel dat Thijm eerder publiceerde in zijn tijdschrift Dietsche Warande, maar niet het complete verhaal met zijn aantekeningen en het voorwoord van zijn zwager Pierre J.H. Cuypers bij de tweede editie in 1909. Dat was vooral jammers voor al die mensen die bezig zijn met de nieuwe Bavo te Haarlem van Thijms peetzoon, Joseph Cuypers. Samen met de toenmalige vicaris en vanaf 1903 bisschop. A.J. Callier, heeft hij aan de hand van De Heilige Linie een programma voor de architectuursymboliek en de decoratie opgezet, waardoor de nieuw Bavo op het gebied van de iconografie een veelheid aan betekenislagen onthult. Daar ben ik intensief mee bezig geweest voor mijn boek over de kathedraal (2016). Een mooi, compact voorbeeld is het item Hommage aan het team op deze site. ((Dit item is te vinden het kopje ‘De nieuwe Bavo in verhalen‘, waar meer vergelijkbare voorbeelden onder staan.))

Vandaar dat ik de scan, waar ik al enige tijd mee werkte, on line had gezet. De OCR is niet helemaal perfect, maar ik heb deze PDF uitvoerig getest en er inmiddels al heel veel plezier van gehad, onder meer bij het schrijven van De genade van de steiger, de waardenstelling voor de nieuwe Bavo en het manuscript voor het boek over de Haarlemse kathedraal, dat (we schrijven januari 2017) afgelopen september verschenen is. ((Zie het project kathedrale basiliek nieuwe Sint Bavo te Haarlem.)) Een bonus is dat in deze uitgave ook de opstellen Over de kompozitie in de kunst van Thijm zitten, die ik niet had kunnen missen bij het schrijven van mijn proefschrift. ((Hubar, Arbeid & Bezieling, passim. Voor een samenvatting zie deze link.))

  • Thijm, J.A. Alberdingk, ‘De Heilige Linie, proeve over de oostwaardsche richting van kerk en autaer als hoofdbeginsel der kerkelijke bouwkunst’, in: Sterck, J.F.M., red., A. Alberdingk Thijm, werken IV, kunst en oudheidkunde I, Amsterdam/Den Haag 1909 (1e dr. 1858). | http://bit.ly/Thijm-Heilige-Linie

Inmiddels is De Heilige Linie op meer plaatsen op het wereldwijde internet te downloaden:

  • De oorspronkelijke editie van 1858 op archive.org onder deze link.
  • Net als het exemplaar in Bibliodoc als onderdeel van De verzamelde werken uit 1908 (?) op archive.org onder deze link.

Toch interessant dat het eerste exemplaar afkomstig is van Harvard University en de tweede van het Getty Research Institute. Je vraagt je wel af welke motieven achter deze aanschaf zaten, want er zullen toch niet zoveel mensen zijn geweest die daar Nederlands lazen.

Wil je meer weten over de – internationale context van de – achtergronden van Thijms ideeën over symboliek en iconografie, dan is de publicatie van Wies van Leeuwen een aanrader:

Wil je weten waar het vorige item in deze rubriek over ging? Dat betrof het artikel van D.P.R.A. Bouvy, over de kunst in de bedreigde K.R.O. studio te Hilversum. ((Zie het kopje Bericht 27 juni 2014 in de inhoud bovenaan deze pagina (Ctrl-Home). Het item over De Heilige Linie werd geplaatst op 15 september 2014.))

Populaire titels

Tot de meest gezochte titels behoren de documenten in de rubriek Cuypers4all. Daar kun je ook het eerste wetenschappelijke onderzoek over de polychromie van Pierre Cuypers vinden: De muziek van het licht.

Terug in de tijd

Bericht 27 juni 2014: Bouvy over de KRO-studio

Er is heel wat te doen over het voortbestaan van de K.R.O.-studio in Hilversum van architect Willem Maas. Van Hoogevest Architecten spant zich in om het gebouw te behouden en heeft op eigen initiatief een herbestemmingsplan ontwikkeld. Dat initiatief wil ik graag ondersteunen, al was het maar omdat ik de schilderingen van Charles Eyck in dit gebouw behandeld heb in De genade van de steiger. Maar ook de glazen van Joep Nicolas zijn van belang, en vooral niet te vergeten, de plastieken van zijn vrouw, Suzanne Nys, op de voorgevel en in de grote concertzaal. Mijn belangrijkste bron was het artikel van D.P.R.A. Bouvy in het Gildenboek, dat je hier kunt downloaden:

  • Bouvy, D.P.R.A., ‘De kunstwerken in de K.R.O. studio te Hilversum’, in: Gildeboek 21 (1938), pp. 181-185. | Te downloaden via http://bit.ly/Klassieken4all

Anno 2016 is het spijtig om te constateren dat de inzet van inwoners en erfgoedinstellingen – Cuypersgenootschap en Heemschut – ten spijt een groot deel van de KRO-studio toch gesloopt gaat worden.

Disclaimer

Op deze pagina van Bibliodoc tref je bestanden aan die zonder kosten gedownload kunnen worden. Je bent van harte welkom om er je voordeel mee te doen, zolang je maar niet vergeet de bron te vermelden, zodra je van deze gegevens gebruik maakt voor rapporten en andere publicaties.

Als je deze informatie verder wil delen, ga vooral je gang, maar ik hoop dat je dat wil doen mét behoud van de snelkoppelingen die je aantreft op Bibliodoc. Dat maakt het mogelijk om de verspreiding van de bestanden te volgen. Verder mag dat delen natuurlijk geen commercieel karakter dragen.

Ga je gang!

B.

Vragen? Stuur een mailtje naar bernadette@vanhellenberghubar.org!


Verwijzingen

  1. De plaquette van Thijm bevindt zich in Cuypershuis te Roermond, het portret van Joseph Cuypers is van de hand van Huib Luns en afkomstig uit het artikel van Jan Kalf in Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift (zie Bibliografie) en dat van Callier van Theo Molkenboer uit het monografietje over de nieuwe Bavo van M.A. Thompson (zie Bibliografie).
  2. Op het gebruik van Bibliodoc zijn de disclaimers van de betreffende pagina en van deze site van toepassing.

De verkorte link van dit item is: http://bit.ly/VHH2Delen.

← Terug naar de hoofdpagina van Bibliodoc!