Jardin du Musée de la Palmeraie in Marrakesh

Leestijd circa 3 minuten

Jardin les palmiers
In 2014 was een bijzondere tentoonstelling van Mahi BineBine in Musée de la Palmeraie in Marrakesh, waar ook dit beeld stond. Foto bvhh.nu 2014.

De tuin van het Musée de la Palmeraie te Marrakesh is een oase van rust. Behalve de tuin is er een interessant museum met eigentijdse Marokkaanse kunst en zijn op de locatie een paar voorbeelden van het inheemse traditionele bouwen te zien (maart 2014).

Hun hele leven al zwijgen de tuinen
De stilte daalt er als een voile neer
verdrijft de spinnenwebben van ons tobben
En trekt de puurheid uit het diep omhoog
Waardoor opeens de zinnen openvouwen

Geluid van vogels tegen een fond van ruis
van verre maaiers
waait de lucht schoon open

vol strepen geur van de jasmijn
En laat ons even heel intens geloven
hoe schoon we diep van binnen zijn

Een schertsfiguur in rood en
blauw komt aangelopen
En zet ons met een
knik op aarde neer

De cacteeëntuin bij het Musée de la Palmeraie te Marrakesh (foto bvhh.nu, maart 2014).

De cacteeëntuin bij het Musée de la Palmeraie te Marrakesh (foto bvhh.nu, maart 2014).


Post scriptum Waar je ook ter wereld bent, in een tuin kom je vrijwel altijd tot rust en bezinning. Zo’n tijdloos moment waarin je je laat koesteren door de zon en dat inderdaad abrupt eindigt als er zomaar uit het niets een figuur naar je toe wandelt. Deze donkere man leek wel uit een sprookje te komen met zijn felrode jasje en dito blauwe broek. Eén strenge groet en de sfeer loste definitief op.

Museum Ondertussen mag hier ook het museum bij deze tuin genoemd worden met hedendaagse Marokkaanse kunst van een niveau dat je zo naar Nederland zou willen halen. Voor een deel staat deze in de tuin, en voor het overige hangt ze in de zalen. De lopende tentoonstelling van Mahi BineBine is prachtig! Als mij zonder aanvullende informatie gevraagd zou worden wat het thema is, dan zou ik zeggen dat BiniBine balanceert op de rand tussen het zich gevangen voelen in eenzaamheid en de gesublimeerde eenzaamheid. Het gaat om werk waar de toeschouwer het ongezegde verhaal achter de beelden vermoedt, waardoor een intrigerende wisselwerking ontstaat tussen beschouwer en kunst.

Mahi BineBine (*1959)

Voelen de figuren van Mahi BineBine (*1959) zich gevangen in eenzaamheid of hebben ze die gesublimeerd? Tentoonstelling in Musée de la Palmeraie in Marrakesh (2 maart – 30 april 2014).

Wordt vervolgd!

;-) B.

Vragen? Stuur een mailtje naar bernadette@vanhellenberghubar.org!

Verkorte link van dit item: http://bit.ly/1NHZkbb-Marrakesh