De nieuwe Bavokathedraal | KoepelKathedraal Haarlem

Leestijd circa 3 minuten


De nieuwe Bavo/Koepelkathedraal Haarlem

Op deze projectpagina van de nieuwe Bavokathedraal/KoepelKathedraal Haarlem zijn de titels van de webartikelen (hierboven) per rubriek gerangschikt op ontstaansdatum, op de gecursiveerde titel na. Dat is de verzamelpagina van de items eronder. Om nader kennis te maken met dit bij bijzondere project zijn de verhalen in de rubriek Kunst met een kleine en een grote K in de nieuwe Bavo een aanrader!

Het meesterwerk van Joseph Cuypers en zijn opdrachtgever, de latere bisschop A.J. Callier, is medio 2019 omgedoopt tot KoepelKathedraal Haarlem. Dit is bewust gedaan om een einde te maken aan de stelselmatige verwarring met de oude Bavo in het centrum van de stad. Tweemaal Bavo, tweemaal kathedraal, tweemaal de jaarlijks terugkerende, toonaangevende cyclus orgelconcerten … het was marketingtechnisch een drama! De nieuwe benaming speelt in op het meest beeldbepalende onderdeel van de kathedraal, de majestueuze vieringkoepel van Joseph Cuypers. Niet alleen qua uiterlijk zonder weerga, maar ook een ode aan het gedachtengoed van Thomas van Aquino, waar de generatie van Joseph Cuypers en Callier intensief mee bezig was: zoals deze wijsgeer de geschriften van Aristoteles te danken had aan de islamitische denkers van Arabische signatuur, ontleende Joseph Cuypers daar een onderscheidend deel van zijn vormenschat aan.

De amuse over de glazen in de lucida van de nieuwe Bavokathedraal van vader en zoon Cuypers is uitgewerkt tot een apart bericht onder deze link.

Meer weten over de architect van de kathedraal, surf dan naar de Joseph Cuypers Collectie, in 2018-2019 het hoofdproject van VanHH.Org.

Het project komt verder met regelmaat aan de orde op onze Facebookpagina: http://bit.ly/VanHHOrg2FB

Ga eens kijken en ‘like’ de pagina, zodat de berichten over Joseph Cuypers en zijn oeuvre een nog grotere actieradius bereiken!

Detail van een van de glazen van Pierre J.H. en Joseph Th.J. Cuypers in de apsis van de nieuwe Bavo te Haarlem. Foto bvhh 28-mei-14.

Verkorte link van dit item: http://bit.ly/VHH2nB.

← Terug naar de hoofdpagina!

Bezoekadres

Heb je belangstelling om de kathedraal een keer te bezichtigen, volg dan deze link voor meer informatie. 

De entree bevindt zich bij het hoofdportaal van de kathedraal aan het Bottemanneplein, onder de twee torens.
Er is ruime parkeergelegenheid op het Emmaplein, direct naast de kerk.
Voor autobussen zijn aparte plaatsen aan het Bottemanneplein.