Spreadsheet tijdlijn archiefonderzoek Catharinakerk Eindhoven

Leestijd circa 5 minuten

Spreadsheet tijdlijn archiefonderzoek Catharinakerk Eindhoven — We hebben opnieuw een tweelingartikel gemaakt, een twee-eiige tweeling wel te verstaan. Het experiment met de combinatie van artikel in vakblad Vitruvius en spreadsheet on line op onze website smaakte naar meer. Er lag namelijk nog een mooi stukje onderzoek te wachten op publicatie, maar het probleem was: de hoofdmoot bestaat uit een spreadsheet! En dat vind je nu hieronder, terwijl het dubbelartikel over de methode van aanpak en ontsluiting en wat dit heeft aan kenniswinst heeft opgeleverd in Vitruvius te vinden zijn.

Dat wil zeggen: zullen zijn, want de betreffende nummers waarin de stukken staan moeten, terwijl we dit schrijven (augustus 2022) nog verschijnen.1 Maar je bent nu al welkom om een kijkje te nemen.

Het spreadsheet is onderverdeeld in de volgende paragrafen:

 • De wegwijzer met een uitleg van de opzet.
 • De tijdlijn zelf die de volgende subparagrafen heeft:
  • Pierre J.H. Cuypers en Anton C. Bolsius | Pastoor-dekens G.W van Someren (tot 1877) en J. van Iersel
  • Willem H. Booms/Pierre J.H. Cuypers | Pastoor-dekens J. van Iersel (tot 1902) en A. Damen
  • Louis J.P. Kooken/Pierre J.H. Cuypers | Pastoor-dekens A. Damen (tot 1922) en Jos M.M. Maas
  • Kees C.H. de Bever | Pastoor-dekens Jos M.M. Maas (tot 1945), H.F. Heezemans (tot 1960) en W.J.H. Kaal
 • Afkortingen & termen en begrippen
 • Overzicht Pdf bestanden
 • Literatuur
De Catharinakerk te Eindhoven (1858-1876) van Pierre J.H. Cuypers. Foto bvhh.nu 2021

De Catharinakerk te Eindhoven (1858-1876) is ontworpen door en onder leiding van Pierre J.H. Cuypers. Dat weten we, maar wat weten we over het legioen van geestelijken, bestuurders en vakmensen dat nodig was om dit gebouw in te richten en in stand te houden? Dat vertelt het spreadsheet hieronder. Foto bvhh.nu 2021

Je kunt het spreadsheet direct downloaden via deze link! Het is niet zo dat we verwachten dat deze link op korte termijn zal verlopen, maar zolang we nog niet tot het digitale erfgoed van de Koninklijke Bibliotheek horen of een soortgelijke oplossing beschikbaar is, is het waarschijnlijk handig om dit bestand op je eigen computer te hebben.2 Voor het gebruik van de zoektoets is het niet nodig, want met die van de browser, waarin je deze webpagina bekijkt, kun je prima zoeken in het spreadsheet.

Ook de bijbehorende PDF-bestanden hebben we online gezet. Zoals we in het artikel al hebben aangegeven, moeten gebruikers zich wel realiseren, dat het bij dit werk niet gaat om professionele reproducties. De foto’s zijn in een hoog tempo met de hand gemaakt, waardoor – zeker als de inkt vervaagd was – de kwaliteit hier en daar minder is. In feite wordt het complete onderzoeksdossier ter beschikking gesteld. Je kunt ze vinden in deze map op VanHH4all (de eerder genoemde disclaimer is hierop van overeenkomstige toepassing).

Dat doen we graag, omdat we geloven in delen. Bovendien kan het omdat het gaat om openbare stukken die in een archiefbewaarplaats liggen en het rapport met het spreadsheet inmiddels openbaar is in verband met de onherroepelijke omgevingsvergunning voor de restauratie van het dak van de Catharinakerk. Wat ons terugbrengt bij de vraag die naar dit onderzoek heeft geleid: welke leien lagen er oorspronkelijk op het dak van de Catharinakerk? Ga maar eens zoeken in de tijdlijn op leij en ley.

;-) B&M

Vragen? Stuur een mailtje naar bernadette@vanhellenberghubar.org!


Verwijzingen
 1. Voorlopige titelbeschrijving van het artikel: Hubar, Bernadette van Hellenberg, en Marij Coenen. ‘Wat de archieven kunnen vertellen. De Catharinakerk te Eindhoven. Deel 21. Vitruvius, onafhankelijk vakblad voor erfgoedprofessionals 18 (2022). 
 2. Zie de disclaimer op het gebruik van de site, onder artikel 4.
 3. Naar deze webpagina kan verwezen worden als Hubar, Bernadette van Hellenberg, en Marij Coenen. ‘Spreadsheet tijdlijn archiefonderzoek Catharinakerk Eindhoven’. VanHellenbergHubar.org, 2022. www.VanHH.org/?p=18946.
Sociale media en erfgoed

VanHellenbergHubar.Org zet sociale media in zowel om nieuws over kunst, cultuur & erfgoed te delen als om vragen te stellen en zo kennis te vergaren. Centraal hierin staat onze Facebookpagina: https://bit.ly/Facebook-VanHH2all

Ga eens kijken en deel onze berichten, zodat items over onderwerpen als de voorgaande een nog grotere actieradius bereiken!

Je kunt ons en andere onderzoekers dan ook helpen door deze pagina te delen via de knop delen onderaan de pagina. Het zou helemaal fijn als je daarbij de hashtag #CatharinakerkEindhoven gebruikt.

Verkorte link van dit item: VanHH.org/?p=18946