Helpende handen voor kasteel Borgharen | Vitruvius

Leestijd circa 4 minuten

Helpende handen voor kasteel Borgharen — Voor vakblad Vitruvius hebben we ditmaal een heel ander onderwerp genomen, dan je als lezer van ons gewend bent. Laat je verrassen en ga met ons naar kasteel Borgharen net onder Maastricht. Misschien raak je wel geïnspireerd en meld je je aan als vrijwilliger om de helpende hand te bieden bij het vrijleggen van muurschilderingen. Vrijleggen van muurschilderingen, zul je denken. Inderdaad, vrijleggen van muurschilderingen: echt precisiewerk waar je alleen een vaste hand voor nodig hebt en heel veel geduld. 

Dit stuk in Vitruvius geeft een indruk daarvan, dus als je het gelezen hebt en denkt dat dit werk iets voor jou is, stuur dan een mailtje naar info@kasteelborgharen.nl (onder verwijzing naar dit artikel).

Het project wordt overigens begeleid door niet de minste uit het veld van de restauratoren: professor Anne van Grevenstein die zich sinds haar emeritaat bezighoudt met de monumentale schilderkunst in kasteel Borgharen.*

Webversie Helpende handen voor kasteel Borgharen, VITRUVIUS_Juli.2022

Tweelingartikel — Het is overigens de eerste keer dat we een tweelingartikel hebben gemaakt, een twee-eiige tweeling wel te verstaan. De geschiedenis van Borgharen is namelijk zo complex dat het spreadsheet met de kroniek almaar verder uitdijde. Omdat we op basis daarvan een hypothese hebben opgesteld met betrekking tot de schilderingen waarvoor helpende handen nodig zijn, hebben we er een aparte webpagina aan besteed.

Geen Cuypers — Dat was ook nodig om enige legendevorming te ontzenuwen, want jawel … de naam van Pierre J.H. Cuypers kwam ook hier tevoorschijn. Het is interessant om te volgen: nadat zijn naam in 1962 viel als kunsthistorische verlegenheidsdiagnose, is er geleidelijk een hele constructie op gebouwd, waarin meer en meer aan hem werd toegeschreven. Kort en goed, Cuypers is nooit als architect bij Borgharen betrokken geweest. In potentie had het zeker gekund! Cuypers woonde in de jaren 1890 in Valkenburg en verkeerde in hetzelfde netwerk van historici, oudheidkundigen en archivarissen als de toenmalige kasteelheer, Raphael de Selys Longchamps. Bovendien sprak hij uitstekend Frans. Hoe we dan toch tot de conclusie zijn gekomen dat hij geen bemoeienis met Borgharen heeft gehad, kun je lezen in bovenstaand artikel. 

En wie weet, ga je je daarna opgeven bij info@kasteelborgharen.nl (onder verwijzing naar dit artikel).

;-) B&M

Vragen? Stuur een mailtje naar bernadette@vanhellenberghubar.org!


Sociale media en erfgoed

VanHellenbergHubar.Org zet sociale media in zowel om nieuws over kunst, cultuur & erfgoed te delen als om vragen te stellen en zo kennis te vergaren. Centraal hierin staat onze Facebookpagina: https://bit.ly/Facebook-VanHH2all

Ga eens kijken en deel onze berichten, zodat items over onderwerpen als de voorgaande een nog grotere actieradius bereiken!

Je kunt ons en andere onderzoekers dan ook helpen door deze pagina te delen via de knop delen onderaan de pagina. Het zou helemaal fijn als je daarbij de hashtag #kasteelBorgharen gebruikt.

Dit artikel kan geciteerd worden als: Hubar, Bernadette van Hellenberg. ‘Helpende handen voor kasteel Borgharen’. Onder redactie van Marij Coenen. Vitruvius, onafhankelijk vakblad voor erfgoedprofessionals 15 (2022): 12–19. VanHH.org/?p=18887.

Verkorte link van dit item: VanHH.org/?p=18887