Register van het boek ‘De nieuwe Bavo te Haarlem’

Leestijd circa 4 minuten

Direct naar het register on line? Volg dan deze link.

Eerst een introductie? Lees dan verder!

Uit Bernadette van Hellenberg Hubar, 'De nieuwe Bavo te Haarlem' (2016)
Eén van de centerfolds in het boek over de nieuwe Bavo. Uitgever WBooks, vormgeving Marjo Starink, foto Van Hoogevest Architecten-Sjaan van der Jagt/Pixelpolder 2016 (druk op de afbeelding voor een vergroting).

The making of …

Na zo’n anderhalf jaar onderzoek en nog eens anderhalf jaar schrijven, corrigeren en redigeren, rolde begin september het nieuwe boek over de kathedraal van Bernadette van Hellenberg Hubar van de pers, met als titel: De nieuwe Bavo te Haarlem, Ad orientem | Gericht op het oosten.

Het is een apart boek en niet alleen vanwege de inhoud. Natuurlijk is het verrassend wat tevoorschijn is gekomen op het gebied van de buitenpolychromie – tot dusver enig in haar soort -, de Unvollendete met haar lege plekken, onvoltooide elementen, halffabricaten en misbaksels (tot dusver zonder weerga) -, de lichtval en de blauwe voegen (hoogst bijzonder), het symbolisme en de catechismus van steen (ook al zo wonderlijk), ach, zo kunnen we nog wel even doorgaan!

Dat er zoveel uitgekomen is, is waarschijnlijk vooral te danken aan de omstandigheid dat deze monografie voor een belangrijk deel op de steigers is ontstaan. In de inleiding wordt dan ook gememoreerd, dat dit werk de geschiedenis in kan gaan als het:

  • ‘boek dat tijdens de restauratie geschreven is. Dat is allerminst gebruikelijk, want normaal wordt een boek pas na afloop van de restauratie geproduceerd, en dan nog vaak door mensen die niet bij de campagne betrokken zijn geweest. Het anders en nodig zijn van dit boek heeft dus te maken met de ontdekkingen die vooral vanaf de steiger zijn gedaan. Als een van de betrokken onderzoekers stond ik daar oog in oog met de verschillende onderdelen die van de grond af niet waren te zien. Verbindingen die in de geest van de opdrachtgever en de architect leefden, werden daarboven opeens duidelijk […]’.

Maar er zitten nog meer bijzonderheden aan. Zo start vrijwel ieder hoofdstuk met een fictief stukje, waarin een van de twee hoofdpersonen aan het woord komt, architect Joseph Cuypers of zijn opdrachtgever, A.J. Callier, vanaf 1903 bisschop van Haarlem. Voor een wetenschappelijk boek is zo’n stukje fictie niet alledaags en dat zou dan ook best tot commentaar kunnen leiden.

En dat geldt niet minder voor het register, want dat staat on line: zowel bij uitgever WBOOKS als op de site van de kathedraal is het te vinden en te downloaden via deze twee links: http://bit.ly/WBOOKS-nBavo en http://bit.ly/RKBavo-boekregister. Wat betreft onze site surf je naar deze pagina. Waarom voor een register on line is gekozen, wordt daar uitgelegd.

Bestellen en verschijningsdatum

Om het boek te bestellen kan één van de volgende links aangeklikt worden:

  • nieuweBavo@gmail.com, als je in of vlak bij Haarlem woont (vergeet niet je contactgegevens te vermelden). Na bevestiging van de betaling van € 49,95 kun je het boek bij de kathedraal ophalen. De opbrengst komt ten goede aan de restauratie van dit monument, die op dit moment in de laatste fase verkeert.
  • http://bit.ly/WBOOKS-nBavo, als Haarlem buiten je horizon ligt. Zo kun je het boek voor dezelfde prijs rechtstreeks kopen bij de uitgever, inclusief verzendkosten.

De nieuwe Bavo te Haarlem, ad orientem | gericht op het oosten verscheen 9 september j.l. bij gelegenheid van de Open Monumentendagen in Haarlem, gewijd aan het thema ‘Iconen en symbolen’. Dit thema kan iedere dag weer bewonderd worden in de kathedraal, waar het boek in de museumwinkel gekocht worden. ((Voor de openingstijden volg deze link: http://bit.ly/ITIN-KathedraalMuseum.))

Geïnteresseerd in korte verhalen over de nieuwe Bavo? Surf dan naar de Facebookpagina van de kathedraal of naar if then is now. Een volledig overzicht is te vinden op de site van de auteur via http://bit.ly/nieuweBavo-kunst.

Een van de ondeugden in de kooromgang van de nieuwe Bavo. Foto bvhh.nu 2016