Leestijd circa 3 minuten
Een tijdloze doorgang bij een van de vervallen buitenplaatsen in de omgeving van Marrakesh. Maar hoe sterk verweerd ook, de logistieke functie van deze toegang blijft onverminderd in tact. Foto auteur 2014.
Eigenlijk hoor ik thuis op het Djemaa el Fnaplein in Marraksh, want ik ben een rasechte verhalenverteller.* En zoals dat gaat met verhalen, het worden er niet minder, maar altijd meer. Hoe houd je dan het overzicht? Dat was de reden om te zoeken naar nieuwe ingangen.
Grand’ entrée
De belangrijkste toegang dank ik aan Michael Tran die de plug-in Table of contents plus ontwikkelde. Met een druk op de knop heb ik de Grand’ entrée aan kunnen maken, waar je een inhoudsopgave van de pagina’s kunt vinden, gevold door een register op de geposte berichten. Verder gebruik ik deze plug-in om langere items op deze site van een korte inhoudsopgave te voorzien.
Widgets in de zijbalk
In de zijbalk zitten een paar belangrijke widgets die helpen bij het zoeken en vinden. Het voordeel is dat welk item je ook opzoekt, de zijbalk altijd zichtbaar is. In het volgende overzicht heb ik de toegangen cursief aangegeven:
- De contactgegevens.
- Het zoekschermpje (de Ctrl-F toets kan gebruikt worden ter verfijning, als je eenmaal de juiste post of pagina gevonden hebt).
- Twitter.
- De optie om je te abonneren op deze site.
- Het overzicht van de tien meest gelezen posts en pagina’s.
- Het overzicht met tags van de posts
- De agenda met lezingen et cetera.
- Maandelijks overzicht van geposte berichten
- Idem wat betreft de categorieën
Bibliografie
Met al die uitdijende verhalen diende zich de noodzaak aan van een bibliografie of bronnenlijst. Deze is gesplitst in twee delen:
- een algemene bibliografie.
- een overzicht van publicaties van mijn hand.
- idem van de belangrijkste items op deze site.
- de nieuwsbrief.
Hierdoor is het mogelijk geworden om verder met verkorte titels te werken.
Annotatie
Hoe kun je het beste annoteren in een webpagina, zonder dat de lopende tekst vol met afleidende snelkoppelingen komt te zitten? Ik heb dat op verschillende manieren opgelost. Om te beginnen maak ik gebruik van een van de plug-ins die je via WordPress kunt installeren en waarmee op een eenvoudige manier ‘echte’, genummerde voetnoten ingevoegd kunnen worden. Bij wijze van voorbeeld laat ik deze zien. ((Voor de verschillende opties van WordPress volg deze link.))
Voordat ik over deze plug-in beschikte lost ik het probleem op door een asterisk * te plaatsen achter de zin, waar ik anders een noot of link had gezet. Deze linken deze met één klik door naar de kop bronnen. Enkele posts eindigen verder met een rubriek Gerelateerde onderwerpen en bronnen. Daar vind je zowel de literatuurverwijzingen als de snelkoppelingen.
De * aan het begin van dit item verwijst overigens naar de cyclus over Marrakesh en wel meer in het bijzonder het Djemaa el Fnaplein, dat onlangs als immaterieel erfgoed op de werelderfgoedlijst van de Unesco is geplaatst.
Ik wil het niet bederven voor anderen, @ts_Monumenten, maar hier ben ik niet zo lang geleden geweest. :-) http://t.co/IJXoEyNA96
— Van Hellenberg Hubar (@Bern4dette) 19 juni 2014