Stoelenparade | Carnaval op Curaçao

Leestijd circa 4 minuten

Stoelenparade


Met ‘Gedicht op maandag’ gaan we naar Carnaval op Curaçao. De Stoelenparade laat zien wat daaraan voorafgaat. Niet alleen het feest wordt opgebouwd, maar ook de stemming. Collage bvhh.nu 2019 met foto's van bvhh.nu en Bruno Casonato uit 2011.

In stille hitte staan de stoelen
langs de straat
door smalle kettingen aan
elkander vast geklonken
de zitting leeg
verwachtingsvol
een lange rij die traag
de bocht om sliert
door clusters houten
bouwsels afgewisseld
staketsels in een klein palet aan kleur
felle toetsen en gedempte tonen
tussen plastic, hout en roest
van meubels die ‘t moment suprême
een wisseling van de wacht beleven
een grillig lint gespannen ongeduld
een paternoster
lineaire wijzerplaat
waar seconden dagenlang gaan duren
totdat het Carnaval van
start zal gaan

Eerst paarden, dan
kinderen, dan grote mensen
in hun veelkleurige tenue
dansen de stoelen tot
leven gekomen met
waaiende handen van het publiek
Een zinderend decor voor
de pralende stoet
die vol bombarie
Aswoensdag weer
de tijd intrekt.

Stoelenparade | Als je goed kijkt zie je ze al zitten. Langzamerhand verschijnen de contouren van het publiek. Of zouden deze juweeltjes vervangen worden voor gemakkelijke stoelen? Carnaval op Curaçao, bvhh.nu 2011.
__________________________

Naschrift — Het gedicht ‘Stoelenparade’ komt uit E kas blau | Het blauwe huis, de bundel die ik schreef bij mijn eerste bezoek aan Curaçao in 2011.* Morgen krijgt het een apart plekje in het kader van het initiatief Gedicht op maandag | #Gom dat in deze tijd van het jaar onverbrekelijk verbonden is met Carnaval. In de achtergrondverhalen van de bundel staat de volgende toelichting:

Het was opmerkelijk genoeg niet de toer zelf, maar de toegift van onze gids die een ongeslagen hoogtepunt vormde: de rijen met lege stoelen langs de route van de Carnavalsoptocht die leidde tot de Stoelenparade. Terwijl ze ons langs het uitgerekte lint aan lege stoelen en kramen en tribunes reed, kwam de stem van dit gedicht opzetten. Het wonderlijke verhaal dat de mensen wekenlang van te voren hier hun plekje voor de optocht zeker stellen, om het haveloze exemplaar op het laatste moment te vervangen door een volwaardige zetel fascineerde me. Wat een superbe manier om naar Carnaval toe te leven. Een dag later ben ik teruggekeerd om de verwachtingsvolle leegte te kunnen ervaren, te fotograferen en het ene woord na het andere uit de atmosfeer te plukken. Mijn gedichten zijn eerst en vooral een kwestie van concentratie, observatie en dan woorden plukken die eigenlijk al aanwezig zijn en er alleen om vragen gevangen te worden.

Of ik zelf iets heb met Carnaval? Het feest hoort net als Driekoningen tot mijn meest gekoesterde jeugdherinneringen. Wie weet vertel ik daar nog wel eens wat meer over.

Wordt vervolgd!

;-) B.

Vragen? Stuur een mailtje naar bernadette@vanhellenberghubar.org!


Bronnen en verdere informatie

 • Hubar, Bernadette van Hellenberg. E kas blau | Het blauwe huis. Gedichten op locatie met reisimpressies (Curaçao). Curaçao/Ohé en Laak, 2011. http://bit.ly/2ykneeF-KasBlau. Over mijn beeldgedichten/gedichten op locatie vind je meer onder deze link.
 • Voor de achtergronden van Carnaval geven de volgende titels meer informatie:
  • het interessante en goed doortimmerde webartikel van Jef de Jager. “Carnaval”. Rituelen en tradities (blog), 2013-2019. bit.ly/2UfOMbz-Gom.
  • een aardig beeld geeft ook: NTR, Omroep. “Hoe ontstond carnaval in het zuiden van het land?” NPO Focus, z.j. 2019. bit.ly/2C1NLgp-Gom.
 • Foto’s en collage bvhh.nu 2011.
 • Bovenstaande items zijn opgemaakt met het bibliografisch programma Zotero.
 • Meer weten over de rubriek ‘Gedicht op maandag’? Volg dan deze link.

Ben je een keer in Willemstad op Curaçao vlak voor Carnaval, ga dan eens kijken bij de Roodeweg en de Bredeweg, waar de stoet langstrekt.

 • Verkorte link van dit item: bit.ly/2EoQW1Y-VanHH2Org
 • Unieke zoekterm: 2EoQW1Y
 • Het belangrijkste project waarmee we bezig zijn, is de Joseph Cuypers Collectie. Ga eens kijken onder deze link.
 • Via de afbeeldingen hieronder kun je verder bladeren door onze website.